Çocuklar için Yaz Kampları neden önemlidir?
Amerika’da yaşayan 8-10 yaş aralığında ki çocuklar yazın ortalama 8 saat TV, video oyunları, internet, cep telefonu ve iPod gibi teknolojik ürünlerle oyun oynayarak zaman geçiriyor. Kanada’da ise ortalama 6 saat. Peki, Türkiye’de sizce ne kadardır? Türkiye’de ki 12-17 yaş grubunun %85’inde cep telefonu ve %50’den fazlasının odasında ise televizyon bulunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) teknolojik ürünlerin beyin tümörüne ve kansere neden olduğunu 2007 yılında yayınladığı raporda belirtmişti. Her geçen yıl ülkemizin gençleri başta olmak üzere teknoloji bağımlılığı artıyor. Gençlerin bu denli teknolojiye bağımlı olmalarının ne kadar zararlı olduğu her gün tekrar tekrar söylenmesine rağmen maalesef ki çocukları bu bağımlılıktan kurtulması pek mümkün olamıyor. Öz güven eksikliği, şiddete yatkınlık, hal ve hareketinde değişiklikler, aile bağlarının kopması gibi bir çok olumsuz etkilerinin olmasını gençlerin ileride ki yaşlarını da olumsuz yönden etkiliyor.
Doğada daha fazla zaman geçirmek
Bugünün çocukları maalesef anne babalarının o yaşta keşfettiklerinin yarısını bile bilmiyor. Teknolojinin bu denli yayılmasının ardından gençlerimiz adeta teknoloji kölesi haline döndüler. Spor yapmanın, doğanın, gezmenin ve aile ile birlikte olmanın ne oldukları hakkında duyumların dışında hiç bir tecrübesi olmadığı ortada. Gençlerin ve çocukları sağlıklı bir gelişim göstermeleri için doğada daha fazla zaman geçirmeleri gerekiyor. Bilimsel araştırma sonuçlarına baktığımız taktirde tabiatta geçirilen zamanın ileride yaşanabilecek ruhsal sorunların önüne geçmek için en etkin yöntem olduğu anlaşılıyor.
Çocuklar için daha fazla aktivite
Yaz tatilinde artan obezitenin en başlıca sebebi özellikle şehirde yaşayan çocukların %84’ü günde 1 saatten az fiziksel aktivite yapmasıdır. Beyin faaliyetlerini inceleyen araştırmalara bakınca fit olan çocuklar ve ergenlerin hayata bakışları daha olumlu olmakla birlikte kapasitelerinin daha etkin olduğunu anlayabiliyoruz. Günlük hayatında fiziksel aktivitelere yer ayıran çocuklar daha yüksek öz güven, daha az depresyon ve kaygı yaşıyor.